top of page

TOEVAL BESTAAT

het werk van Henk Cornelissen

Na 23 jaar werkzaam te zijn geweest als grafisch ontwerper in Amerika en Nederland besluit Henk Cornelissen in 1988 om naast zijn docentschap nog enkel autonoom werk te maken.

Zijn fascinatie voor getallen, reeksen, structuren en toeval bepaalt sinds dat jaar een ijzeren werkritme, op het manische af. Volgens de zelf bedachte, in zijn schetsboeken uitgewerkte systemen, maakte hij inmiddels ruim 700 tekeningen en collages op vellen van 65x50 cm. Gemiddeld 20 per jaar. Soms maar één per maand als het idee dat vereist.

Op een kleine presentatie na in 2008 is Henk nooit met zijn werk naar buiten getreden.


Enthousiast over de kwaliteit en de betekenis van dit oeuvre is de Whynotcooperation in 2019 begonnen aan een langlopend project dat mede mogelijk gemaakt is door een startsubsidie van Gemeente Breda: Het archiveren en toegankelijk maken van het werk van Henk Cornelissen.

Eerst is de film gemaakt ‘Toeval of niet’ waarin Henk spreekt over zijn werk. Daarna is het volledige oeuvre op hoge resolutie digitaal gearchiveerd en vervolgens is de website henkcornelissen.nl ontwikkeld en gerealiseerd.

In 2022 werd deze uiteindelijk gelanceerd.

 

Vervolgens verschenen een aantal publicaties: ROOTS #59 over de ontwerpcarrière en het docentschap van Henk en de speciale uitgave Koppermaandag. Een aantal events vonden plaats zoals de tentoonstelling Henk Cornelissen Gestructureerd Toeval in de 3sec. gallery in de ingang van de Chasséparking in Breda en de première in het ACEC in Apeldoorn door Orkest de Ereprijs van een compositie van Janco Verduin geïnspireerd op het oeuvre van Henk.

In de volgende fase van het project worden een oeuvre publicatie en een tentoonstelling voorbereid.  

video

pictures

bottom of page